Varje vecka läser vi om hur bra det är att äta näringsrikt. Alltför ofta förkunnas olika maträtter, dieter, livsmedel eller drycker som just näringsrika. Men vad innebär det egentligen, på riktigt alltså?

Jag tror, och rätta mig om jag har fel, att många som läser rubriken ”näringsrik kost” läser in det som ”nyttig eller bra mat”. Att nyttig mat i sig är ett flytande begrepp kan vi reda ut någon annan gång. Min poäng är att näringsrik och nyttig inte nödvändigtvis är begrepp som delar innebörd.

Fyra kombinationer

Mat är alltid en kombo av fyra olika faktorer:

  1. Näringsrik
  2. Näringsfattig
  3. Energirik
  4. Energifattig

Då en maträtt eller ett livsmedel av logiska förklaringar inte kan vara både näringsrik och näringsfattig vid ett och samma tillfälle är maten vi äter möjlig att kategorisera genom fyra olika konstellationer:

  • Näringsrik och Energirik – exempelvis nötter
  • Näringsrik och Energifattig – exempelvis spenat och broccoli
  • Energirik och Näringsfattig – exempelvis godis, kakor och fikabröd
  • Energifattig och Näringsfattig – exempelvis kalorifria sötningsmedel

I något av ovanstående fyra fack kan all mat placeras. För att enklare förstå innebörden av facken gäller följande:

  • Näringsrik mat – innehåller höga nivåer av vitaminer och mineraler
  • Näringsfattig mat – innehåller låga nivåer av vitaminer och mineraler
  • Energirik mat – innehåller höga nivåer av kalorier
  • Energifattig mat – innehåller låga nivåer av kalorier

Förhoppning

Min förhoppning och genuina önskan är att alla som läst detta ska ha lärt sig vad begreppet näringsrik egentligen står för. Det ska vara kristallklart nästa gång du ser eller hör något påstående kring ett livsmedels innehåll. Du ska då veta exakt vad det innebär och ha lärt dig att näringsrikt inte nödvändigtvis behöver innebära nyttigt, eller vice versa heller för den delen.

Nyttig mat är nämligen mat som ligger i linje med vad just du och din kropp för stunden är i behov av.