Dieter är mer eller mindre ständigt på modet. Men vilka av dem fungerar? Svaret är enkelt: Alla dieter fungerar! Så länge vi följer dem. Och där kommer problemet in.

Vi vågar påstå att alla dieter fungerar så länge du följer dem och de facto försätter din kropp i en negativ energibalans över tid. Med andra ord, om dieten får dig att äta mindre över tid kommer du att gå ned i vikt.

Visst låter det enkelt?

Och i teorin är det precis så enkelt att gå ned i vikt. Ändå är det många som kämpar förgäves utan att lyckas. Det är nämligen stor skillnad på teori och praktik. I praktiken lever vi våra liv i en miljö som gör allt för att du ska misslyckas med din diet. Vi är aldrig längre än några minuter bort från skräpmat. Dofter, tillgänglighet och förförisk marknadsföring är bara några av de potentiella käppar som kan trassla in sig i diethjulet. Det är därför vår oförmåga att fullfölja en diet som gör att det ofta inte fungerar, det är inte dieterna i sig det är fel på.

Det märkliga i sammanhanget är att det finnas en grundmurad tro överlag att vissa dieter fungerar medan andra inte gör det. Det är inte sant. De flesta förstår det på ett intellektuellt plan, men inte på ett känslomässigt. Det tar hårt om en diet inte misslyckas och det är då lätt att förkasta den som oduglig. Men så pass mycket vet vi att det inte är dieten i sig som misslyckas, det är följsamheten. De flesta som följer en diet gör det inte tillräckligt länge eller strikt för att få de förväntade resultaten och slutar dessvärre alltför tidigt.

Anledningarna till avslutet, eller misslyckandet om du så vill, kan vara många men är vanligtvis någon eller några av följande:

  • Många tror sig följa dieten men frångår lite här och där och når därför inte önskat resultat. Med andra ord, dieten följs inte.
  • Många ger dieten alltför kort tid. Alla svarar olika på ett kaloriunderskott och många är otåliga och slutar i förtid.
  • Många tror att det går att äta fria mängder så länge vissa livsmedel utesluts (t ex lchf). Det fungerar givetvis inte så. Det är det totala intaget och den totala förbränningen som avgör ditt slutliga resultat.
  • Många går på diet i korta, stötvisa perioder. Vi tenderar då att radera de positiva i perioderna däremellan med en överkompensation. Allt måste räknas över tid.

I slutändan är det därför oväsentligt vilken diet du väljer. Till syvende och sist är mat bara råvaror som tillför kroppen en viss mängd kalorier. Blir dessa kalorier för många går vi upp i vikt. Och blir de för få går vi ned i vikt. Enkelt, eller hur? Vi rekommenderar därför hellre långsiktighet och ett hälsosamt intag framför dieternas quick fix.

Fråga oss gärna om kostrådgivning om du har frågor kring kosthållning och dieter, det är tjänst som ingår i ditt medlemskap.