Vi fortsätter vår genomgång av dieter och kosthållning. Denna vecka kikar vi på populära trenddieten LCHF. Dess popularitet bygger på att dieten gör att vi kan gå ner i vikt utan att vara hungriga. Men hur funkar det?

LCHF går i grova drag ut på att i största möjliga mån utesluta kolhydrater ur kosten och ersätta dem med fett, precis som namnet (Low Carb High Fat) antyder. Tanken är att framkalla en högre mättnadskänsla tack vare ett mindre totalintag, då protein och allra främst fett ger en högre mättnadskänsla än kolhydrater.

Med det sagt finns det inget farligt med kolhydrater i sig, men i praktiken är det lätt att uppnå överintag av kolhydratrika livsmedel, exempelvis pasta och bröd. Att många förespråkare av dieten menar på att kolhydrater är farliga stämmer dock inte, det är bara nonsens.

Snabba resultat med LCHF

Många som inleder en satsning med LCHF utesluter initialt så gott som samtliga kolhydrater ur sin kost varvid man då tappar ett par kilo redan under första veckan. Detta leder allt som oftast till att förtroendet för dieten ökar snabbt. Däremot är inte särskilt många medvetna om att den största delen av den initiala viktminskningen består av vätska. Det är nämligen så att när kroppen lagrar kolhydrater i dess depåer lagrar den samtidigt in motsvarande 3 gram vätska för varje gram kolhydrater, vilket innebär att viktminskningen till 75 % faktiskt skulle kunna vara en ren vätskeminskning i början. När man senare återupptar intaget av kolhydrater vid en återgång till normal kost återfås den förlorade ”vikten” snabbt då kroppen återigen lagrar in vätska tillsammans med de nya kolhydraterna.

Men är LCHF verkligen nyttigt?

En av de största debatterna kring LCHF är huruvida kroppen mår bra eller inte av att äta stora mängder fett, och här går åsikterna isär både bland utövare och doktorer. Tyvärr kan vi på Minutus inte överglänsa övriga experter, debattörer och tyckare och ge det enda sanna svaret, var och en får helt enkelt bilda sig en egen uppfattning och fundera på vad som känns mest sunt.

I all sin enkelhet fäller följande: LCHF fungerar, liksom alla andra dieter, förutsatt att du lyckas styra kaloriintaget till att understiga kaloriförbrukningen och därmed skapa en negativ energibalans i kroppen.

Värt att samtidigt notera är därför att du inte kan äta obegränsat med fett tack vare att kolhydraterna utesluts,ett upprepat publicerat påstående i kvällstidningarna som tyvärr ofta till synes tas som fakta av många läsare. Totalintaget måste understiga förbrukningen, det är som vanligt enkel matematik.

Fettets positiva effekter

Inte sällan hör vi om fettets negativa effekter och hur vi bör äta fettsnålt för att inte driva upp vår vikt, men sanningen är att det är direkt livsviktigt att vi får i oss fett. Alla kroppens celler behöver fett. Utan fett kan kroppen nämligen inte ta upp de fettlösliga vitaminer vi får i oss. Fett skyddar dessutom våra inre organ, fungerar som energireserv och värmeisolerar oss. Därför gäller att någonstans kring 25 till 35 procent av vårt dagliga energiintag bör komma från fetter. Är du dessutom fysiskt aktiv och idrottar bör du sikta på att minst en tredjedel av ditt intag är fettbaserat.

Sist men inte minst är det intressant att se hur många kalorier per gram olika typer av makro-nutrienter (näringsämnen) tillför kroppen. Det ger oss nämligen möjlighet att själva kalkylera vad som är ett rimligt intag och vad som är en sund fördelning av näringsämnen.

  • 1g fett = 9 kcal
  • 1g kolhydrat = 4 kcal
  • 1g protein = 4 kcal

Utifrån dessa värden kan var och en av oss dra slutsatser kring hur mycket fett vi kan äta, i kombination med övrigt intag, för att gå upp eller ned i vikt.

Det var allt om dieten LCHF för denna gång. Nästa vecka fortsätter vi vår resa och utökar vår kartläggning de olika dieterna och mirakelkurerna. Häng med då!