Allt vi äter, oavsett ursprung, form eller färg, tillför näringsämnen och energi som har en eller flera funktioner i kroppen. Utifrån detta delas innehållet i vår kost, generellt sett, upp i två olika huvudgrupper; makronutrienter och mikronutrienter.

Makronutrienterna består av kolhydrater, fetter och proteiner och har den gemensamma nämnaren att de tillför kroppen energi i form av kalorier. Det är makronutrienterna som de flesta av oss tänker på när vi tänker på mat och vad den tillför kroppen.

Alla har säkerligen hört uttrycket, eller någon form av detsamma, att ”mat är kroppens bränsle”. Det vi egentligen refererar till är då just makronutrienterna som via de kalorier de innehåller ger den energi som gör det möjligt för våra muskler (och hjärna) att fungera och därmed föra oss framåt i viljestyrda rörelser.

Sommarföljetong

I sommarens lilla matföljetong här på minutus.se kommer vi under sommaren gå igenom respektive makronutrient och ge en något djupare inblick i hur de skiljer sig åt, vad de har för olika uppgifter och varför ingen av dem är sämre än någon annan. Kroppen är i behov samtliga makronutrienter, men många av oss tenderar att äta mer än behovet med den konkreta och oönskade följdeffekten vi kallar för övervikt.

Mikronutrienterna som är mindre, och inte alls lika fysiskt greppbara som makronutrienterna, består av vitaminer och mineraler och tillför inga kalorier. Detta till trots är de essentiella för vår överlevnad och vi kommer diskutera även detta i kommande följetong.

Förhoppningsvis kommer du som läsare lära dig något samtidigt som du underhålls av en något mer nyanserad bild av kost än vad som ofta ges i kvällstidningarnas och hälsobilagornas klicksökande rubriker och artiklar.

Häng med under sommaren när du får en lucka!