Minutus har under våren gått igenom och granskat de populära dieterna. I vissa fall är de rent av trendiga. Vi avslutar nu granskningsserien med att kritiskt kika på periodisk fasta – en diet som låter dig äta hur mycket du vill … åtminstone ibland. 

Periodisk fasta är enkelt förklarat en variant av fasta som sker varje dag. Men fastan sker i detta fall i kortare perioder än vid traditionell fasta. Hur lång fastan bör vara beror på vad just du upplever dig mäkta med. För alla utövare gäller att schemalägga ett så kallat ”ätfönster”. Vanligen sträcker sig ett fönster över fyra till åtta timmar per dag och under dessa timmar är det tillåtet att äta. Under dygnets övriga timmar får inga kalorier överhuvudtaget ätas eller drickas. Och det gäller stenhårt.

Med andra ord, du frångår dietens syfte även om du bara äter något litet under fastan. Och då faller upplägget.

Hur går periodisk fasta till?

Genom att förskjuta varje dags första måltid så långt in på dagen som möjligt så förbrukar kroppen sina lagrade energidepåer. Detta pågår tills dess att mat tillförs. Och energi har vi alltid lagrat i fettdepåerna, och oftast även i kolhydratdepåerna. Det är den energin som dieten syftar till att utnyttja maximalt. Och om vi äter frukost på morgonen kan det inte ske i samma utsträckning.

När du sedan väl tillåts äta under ditt fönster, exempelvis under en 6-timmarsperiod, är tanken att du inte ska förmå äta lika mycket som om du sprider ut intaget över dagen. Detta passar dem som vill gå på en diet men ändå vill kunna äta sig rejält mätta när de väl tillåts äta.

Inte positivt för alla

Denna diet har, liksom 5:2, mottagit en hel del ifrågasättanden. Kritiken består i att beteendet skulle kunna leda till osunda värderingar. Det periodiska kostmönstret kan i förlängningen leda till ätstörningar.

Och självklart finns det en överhängande risk för överätning och överkompensation under själva ätperioden. Lyckas utövaren däremot hålla sig till vettiga livsmedel och rätter (alltså inte skräpmat) blir det rimligtvis svårt att äta för mycket under så kort tid. Du kommer helt enkelt vara för mätt för att göra det.

Klokt att skippa dagens viktigaste måltid?

En av anledningarna till att periodisk fasta inte fått ett större medialt uppsving är rimligen frukostens vara eller inte vara. För många är frukosten en självklar del i kostmönstret. Det sägs att frukosten ska ingå ett hälsosamt kostmönster. Att det ger energin du behöver för dagen. Och vi har fått lära oss att det därför är ”dagens viktigaste måltid”.

Inget ont om frukost i sig men det stämmer inte. Människan klarar sig nämligen alldeles utmärkt utan morgonmåltiden. Under förutsättning att frånvaron av frukost inte leder till sämre kostval under resterande del av dagen. Som vanligt en summering av totalintaget som är avgörande, inte klockslaget.

Vem passar det?

Om du har en dragning mot godis och snacks är risken stor att det inte riktigt går som du tänkt dig. Suget kan bli stort då fönstret är stängt. Och ger du då efter faller dietens koncept.

Periodisk fasta är dessutom en utmaning för den som vill sprida ut sina måltider över dagens timmar. Den som önskar frukost, lunch och middag bör överväga andra sätt att dra ner på intaget.

Om du däremot kan vänta till lunch med din första måltid kan upplägget passa dig. Det fina är att du då redan raderat ett ”risktillfälle” att göra ett dåligt kostval. För även detta är en av faktorerna som skulle kunna förklara att den periodiska fastan fungerar för vissa. Om du äter två stora måltider om dagen, istället för tre mellanstora och några små, minskar du markant antalet tillfällen att göra dåliga kostval. Det är med andra ord lättare att göra två felfria val än fem.

Och precis som vanligt gäller att du ska må bra av upplägget. Att du känner en balans och långsiktighet i kostmönstret. Och om du gärna äter rejäla måltider samtidigt som du vill gå ned i vikt är det mycket möjligt att den periodiska fastan skulle kunna fungera alldeles utmärkt för dig.

Sammanfattningsvis

Därmed avslutar vi vår genomgång av kosthållning och dieter för denna gång. Vi konstaterar sammanfattningsvis att långsiktighet och totalintag är viktigare är dieternas särskiljande upplägg och koncept. Det finns nämligen inga mirakelkurer, varken periodisk fasta eller någon annan diet.

Allt handlar, oavsett diet eller kosthållning, om summan av ditt intag och din förbränning sett över tiden.